Logo

Foredrag og debat om Energiøerne – Danmarkshistoriens største ingeniørprojekt

place
Trinity Hotel og Konferencecenter, Fredericia
time
17.30 - 20.00 ( inkl middag)
calender
24. marts 2022

Business Fredericia inviterer i samarbejde med IDA Syd til et spændende oplæg med Energinets Programme Director Poul-Jacob Vilhelmsen, og CIP VindØs EPC Director Morten Hasselager Pedersen fortæller om energiøerne, efterfulgt af en debat styret af Preben Birr-Pedersen.
Vi slutter af med en to-retters middag.

Program efter foredraget:

Kl 17:30-18:00: Indlæg af Programme Director Poul-Jacob Vilhelmsen fra Energinet

Kl 18:00-18:30: Indlæg af CIP / VindØ EPC Director Morten Hesselager Pedersen

Kl 18:30-19:00: Debat med Preben Birr-Petersen som dirigent.

Kl 19:00: Middag.

Tilmelding skal ske via IDA (man skal først oprette en profil)  HER 

Om foredraget:

Energiøerne er begyndelsen på en ny æra for produktion af energi fra havvind, der skal sikre grøn forsyning til danske og udenlandske elnet. Som grønne kraftværker ude på havet skal øerne spille en stor rolle i udfasningen af fossile energikilder i både Danmark og Europa.

I Nordsøen skal der etableres en kunstig ø, som skal være knudepunkt for 3 GW havvindmølleparker og med mulighed for 10 GW på sigt.

I Østersøen er energiøen Bornholm, hvor el-tekniske anlæg på øen vil være knudepunkt for 2 GW havvindmølleparker ud fra kysten.

Danmark har en lang historie for at udnytte den kraftige vind på havet til produktion af strøm. Vi byggede verdens første havvindmøllepark i 1991, og i klimaaftalen fra 22. juni 2020 blev det besluttet, at Danmark skal fortsætte traditionen ved at opføre to energiøer.

Arbejdet omkring energiøerne er stort og komplekst, og der er mange processer og beslutninger, der skal afklares sideløbende. De næste skridt i projektet er derfor mange.

Den danske systemoperatør af transmissionsnettet, Energinet, er blevet pålagt at starte forundersøgelser af havbunden omkring Bornholm og området i Nordsøen, hvor det er besluttet at øen og havvindmølleparkerne skal være. Forundersøgelserne skal sikre, at både havvindmølleparkerne og den kunstige ø placeres på områder, der er egnede til byggeri og påvirker miljøet mindst muligt. Læs pressemeddelelsen om forundersøgelser

Energistyrelsen forbereder desuden et udbud af det delte ejerskab af ø-konstruktionen i Nordsøen. Havvindmølleparkerne på de 5 GW i Nord- og Østersøen bliver sat i udbud på et senere tidspunkt.

Der arbejdes lige nu også på forpligtende aftaler med vores nabolande, der skal sikre, at vi kan eksportere den grønne strøm til andre europæiske elnet end blot vores eget.

Desuden skal der træffes beslutninger om, hvor øerne skal tilsluttes land. Deri ligger også beslutninger om, hvor på land der skal placeres anlæg, der gør det muligt at føre strømmen sikkert og stabilt ud på det danske elnet.

Og så skal der træffes beslutning om, hvorvidt og hvordan nye teknologier som lagring af strøm og Power-to-X skal tilknyttes øerne, og om øerne skal have deres egen priszone.

 

David Mogensen

David Mogensen

newsletter_icon Tilmeld nyhedsbrevet
X
Få nyheder til og om erhvervslivet i Fredericia. Tilmeld dig Business Fredericias nyhedsbrev her.